Dekbedden houden u tijdens de slaap op de juiste temperatuur en moeten tegelijkertijd goed ventileren (teveel warmte geeft hitte stuwing en stoort u in de slaap, bij te weinig warmte krijgt u het koud. ) 

Voor dekbedden wordt meestal dons, wol of synthetische vezels gebruikt. De materialen hebben ieder hun voor- en nadelen.

Welk dekbed moet ik kiezen? 

 

Mensen komen bij ons in de winkel wel eens vragen om een warm dekbed, helaas bestaat dit niet - het dekbed is van zichzelf niet warm of koud maar biedt een bepaalde isolerende werking en zorgt er dus voor dat de warmte bij je lichaam blijft. 

Waar je aan moet denken als je een nieuw dekbed koopt;

*welke maat past bij mij? 

Over het algemeen geldt: meer lengte geeft meer vrijheid en alle dekbedovertrekken zijn geschikt voor 220 cm : 

eenpersoons bed:

-bedmaat 80/90/100 br -      dekbedmaat =   140 x 200 of 140 x 220

tweepersoonsbed (uitgebreide twijfelaar) :

bedmaat 120 /140br-            dekbedmaat =   200 x 200 of  200 x 220

lit jumeaux:

bedmaat 160 of 180 br dekbedmaat =  240 x 200 of 240 x 220

200 br of breder -  dekbedmaat = 260 of  280 br x 220/240 lang - maatwerk op aanvraag zie hiervoor onze DuckyDons dekbedden ( in 260 breed hebben wij overtrekken in de collectie voor maatwerk dienen er ook maatwerk overtrekken te worden gemaakt)

*Welk type vulling past bij mij? 

Iedereen kent de dekbedden van dons, synthetische vulling of wol maar kende je al Tencel of Zijde? 

Dons
De natuur heeft ganzen en eenden een volmaakte bescherming tegen de kou gegeven: hun veren. Veren bevatten een systeem van luchtkanaaltjes, en lucht is een zeer efficiënte isolator. Dat maakt veren tot een ideale vulling van dekbedden, want ze houden de warmte vast en door de lucht tussen de veren is de ventilatie tegelijkertijd goed.
 
Kwaliteit
Dons (de kleinste, zachte veren) en veren bestaan er in verschillende kwaliteiten. Dons is lichter en warmer dan veren. Vaak worden ze gemengd, waarbij dus geldt: hoe meer dons, hoe lichter en warmer het dekbed. En hoe grover de veren, hoe groter de kans dat u ze door het beddengoed heen voelt. Tevens maakt de locatie waar de ganzen groot worden uit voor de grootvlokkigheid en de vulkracht van de dons, hoe kouder het gebied hoe mooier de dons. 
 
Compartimenten
Om te voorkomen dat de vulling van een dekbed zich in de loop der tijd op één punt verzamelt, wordt meestal gebruikgemaakt van gestikte compartimenten. Daarvoor worden verschillende methoden toegepast, zoals vierkanten (carrés) of banen. Het stikken veroorzaakt echter gaatjes waar het dons doorheen kan komen. Om dat tegen te gaan bestaat er de methode van thermofixatie, een soort verlijming door hoge temperatuur. 
 
Tijk
De tijk van het dekbed moet van een zodanige stof zijn dat zelfs de kleinste veertjes er niet doorheen kunnen. Meestal wordt hiervoor een hoge kwaliteit katoen gebruikt. Die stof neemt makkelijk vocht op en geeft het ook weer makkelijk af aan de omgevingslucht.
 
Vier seizoenen
Er bestaan donzen dekbedden voor het koele en voor het warme deel van het jaar, en vierseizoendekbedden, al dan niet met twee (of meer) afneembare lagen. In een speciaalzaak kan men u alle informatie geven, waarbij u steeds in gedachten moeten houden dat, naast kwaliteit, ook uw persoonlijke voorkeuren van belang zijn.

Wol
Tot in de jaren zeventig werd er in Nederland nog onder dekens geslapen. Die waren meestal van wol vervaardigd. Inmiddels gebruikt bijna iedereen een dekbed. Wol heeft, net als dons en veren, een isolerende functie. Bovendien absorbeert het vocht. Wol is echter minder soepel, en daardoor vormt het zich minder goed naar het lichaam. Daar komt bij dat wol zwaarder is. In dunne zomerdekbedden waarin wol wordt gebruikt, wordt dat materiaal daarom soms gemengd met wildzijde (natuurlijke zijde).
 
Synthetische vezels
Er bestaan vele verschillende synthetische vezels, die onderling sterk verschillen wat betreft gewicht, isolerend vermogen, ventilatie en duurzaamheid. Het nadeel van synthetische vezels is dat ze meestal minder goed ventileren dan dons of wol. Voordeel is dat synthetische dekbedden veel goedkoper zijn dan wollen en donzen dekbedden, en dat ze in de wasmachine kunnen. 
 

Tencel

Tencel is een vezel gemaakt door de firma Lensing in Oostenrijk - zij zijn erin geslaagd een vezel te maken uit eucalyptus hout die extreem goed vocht opneemt. Voordeel is tevens dat deze vulling makkelijk te reinigen is en goed voor het milieu en dier. 

Zijde 

iedereen kent zijde als gemaakt door de zijderups- de kwaliteit van de draad maakt de kwaliteit van het dekbed, het materiaal is antiallergisch en is door zn enorme vochtopnemend vermogen zeer geschikt voor mensen met reumatische aandoeningen. kijk bijvoorbeeld naar de mooie dekbedden van Emperior Silk 

Welke warmteklasse past bij mij?


Dekbed Informatie Systeem (DIS)
De Stichting Promotie Dekbedden heeft in samenwerking met de Consumentenbond een uniforme kwaliteitsstandaard ontwikkeld voor dekbedden, het Dekbed Informatie Systeen (DIS). Op het DIS-etiket staan tien criteria die u kunnen helpen bij de aanschaf: model, afmetingen, tijk, vulgewicht, warmteklasse, gewichtsklasse, gebruiks- en wasvoorschrift en de garantietermijn. 

Warmteklassesysteem volgens DIS 

Klasse 1: Warmst, het meest geschikt voor de zeer koude slaapkamer of kouwelijke personen
Klasse 2: Gemiddeld warm; voor de meeste mensen de beste keuze.
Klasse 3: Dunner, voor de licht verwarmde slaapkamer.
Klasse 4: Dunst, voor de warme slaapkamers of voor mensen die het erg snel warm hebben. 
 
Winterdekbedden zijn meestal uit Klasse 1, zomerdekbedden uit Klasse 4.

Vormen dekbedden

Een cassette en carré donzen dekbed, u bent het waarschijnlijk al op verschillende productpagina’s tegengekomen. Het is zijn veel gebruikte termen in de beddengoedindustrie. Maar wat zeggen deze termen nou wat is nu precies het verschil tussen een cassette en carré dekbed?

De productie

Na het wassen, drogen en sorteren van het dons/veren worden de dekbedden gevuld met ganzendons of eendendons. Als het proces eenmaal afgerond is worden de dekbedden gestikt. Het stikken van een donzen dekbed is een belangrijk onderdeel dat nauwkeurig door productiemedewerkers moet worden uitgevoerd met behulp van speciale naaimachines. Deze nauwkeurigheid is vereist om te voldoen aan strenge Europese normen en het Nomite keurmerk. Tijdens het stikken van een dekbed wordt bepaald of het een carré of cassette dekbed wordt.

Het cassette dekbed

het verschil tussen een cassette en carré dekbed

Een cassette dekbed wordt in vlakken onderverdeeld door middel van openstaande tussenschotjes. Deze tussenschotjes zorgen ervoor dat al het dons alsware met elkaar verbonden is. Die verbondenheid zorgt ervoor dat het dekbed warm is en dat er geen kleine koude zones ontstaan. Een cassette gestikt dekbed stimuleert een goede isolatie.

Het carré dekbed

Carré donzen dekbed gestikt

Een carré dekbed wordt in blokken onderverdeeld door de boven- en onderkant van de tijk aan elkaar vast te stikken. Die blokken zorgen echter voor een minder goede isolatie als bij het carré dekbed. Zoals op de afbeelding te zien is, zitten er ruimtes tussen de blokken, omdat op dat punt de blokken geheel aan elkaar gestikt zijn. Er is geen sprake van verbintenis tussen sommige stukken dons. Hierdoor ontstaan er op die plaatsen koude zones.

Wat is de beste keuze?

Meestal worden dekbedden die in het midden of lagere segment vallen carré gestikt. De kwalitatieve dekbedden die qua prijsklasse in een wat hoger segment zitten worden doorgaans cassette gestikt. Cassette dekbedden isoleren beter en hebben geen koude zones, waardoor dergelijke dekbedden een stuk comfortabeler zijn.

© 2011 - 2025 Dekbedexpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel